maijs 14, 2020

Lapu analīžu rezultāti. Kādas ir barības elementu nodrošinājuma izmaiņas augos?

Ievācot vairāk kā 100 ziemas kviešu un ziemas rapša lapu paraugus no vairākiem Latvijas novadiem, apmēram nedēļu kopš pirmā mikroelementu smidzinājuma un veicot lapu analīzes, var novērot barības elementu nodrošinājuma izmaiņas augos.

Ziemas kviešos joprojām ir izteikts kālija, kalcija un cinka trūkums. Kālija un kalcija trūkumu var saistīt ar salīdzinoši zemo nokrišņu daudzumu un augu straujo augšanu, kas palielina šo makro elementu nepieciešamību augos.  Vēl svarīgi ir  zināt katjonu K, Mg, Ca sastāvu augsnē. Magnija pārbagātībā augsnē var būt iemesls K, Ca deficītam. Šādā gadījumā iesakām lietot ārpussakņu mēslojumu YaraVita UNIVERSAL BIO 3 l/ha, kas satur slāpekli, fosforu un nedaudz mikroelementus, kā arī kviešiem deficītā esošo elementu – kāliju. Cinka trūkuma gadījumā, ko varam saistīt ar augu stiebrošanu – attīstības stadija, kad augam ir visaugstākā cinka nepieciešamība, ja augam nav nodrošināts pietiekams daudzums šī elementa, tad augam var attīstīties saīsināti stiebra starpposmi un samazināties graudu skaits vārpā. Lai izvairītos no šādas augu attīstības un panāktu optimālu augu augšanu, iesakām lietot YaraVita ZINTRAC 0,3 l/ha kopā ar YaraVita GRAMITREL 1,5 l/ha vai YaraVita CEREIS 1,5 l/ha, lai nosegtu kviešiem nozīmīgāko mikroelementu vajadzību.

90% no analizētajiem kviešu lapu paraugiem uzrāda bora deficītu. Šobrīd kvieši daudzviet ir sasnieguši AS 32-34, kas nozīmē, ka ir piemērots laiks bora smidzinājumiem kopā ar pirmo fungicīdu. Bors īpaši nepieciešams graudu apputeksnēšanās laikā, tāpat nozīmīgs graudu tilpuma masas veidošanai. Izmantojiet YaraVita BORTRAC 0,3 l/ha kopā ar T1 smidzinājumu.

Ziemas rapsī saglabājas kālija un mangāna deficīts, kas novērots jau iepriekšējās lapu analīzēs. Arī šajā gadījumā, tāpat kā ziemas kviešiem, kālija trūkumu var saistīt ar straujo auga biomasas pieaugumu šajā laika periodā. Savlaicīgi prognozējot šādu scenāriju, sekojošos gados iesakām lietot YaraMila RAPS NPK (S) 17-11-12 (10) vai YaraMila STARTER NPK (S) 18-11-13 (7) agri pavasarī, lai nodrošinātu ‘svaigu’  kāliju un fosforu straujas augšanas periodā.

Vēl viens risinājums, lai noturētu kālija koncentrāciju augā pietiekamā daudzumā, var lietot YaraVita UNIVERSAL BIO 3 l/ha, kas satur rapsim svarīgo kāliju, kā arī fosforu, slāpekli un mazliet mikroelementus. Spēcīgs mangāna deficīts rapsī izpaužas bāli dzeltenos plankumos uz jaunākajām lapām, lai gan uz lauka tik izteikti deficīti ir reti novērojami, tomēr lapu analīžu rezultāti norāda uz šī elementa “slēpto” iztrūkumu, kas atstās ietekmi uz auga ražas potenciālu. Mangāna trūkumu pastiprina nokrišņi, bet, lai šo deficītu novērstu un saglabātu ražas potenciālu, iesakām lietot YaraVita BRASSITREL PRO 2 l/ha kopā ar YaraVita MANTRAC PRO 1 l/ha. Lai gan šajā sezonā ziemas rapsim šo deficītu novērst jau ir par vēlu, tomēr vasaras rapsim to vēl var paspēt izdarīt.

IZVAIRIETIES NO MIKROELEMENTU SMIDZINĀŠANAS LAUKAUGU ZIEDĒŠANAS LAIKĀ!

Newsletter Attachment WW.JPG
Ziemas kviešu lapu analīžu rezultātu paraugs

 

Newsletter attachment 2.JPG
Ziemas rapša lapu analīžu rezultātu paraugs

Ernests Čakāns, Yara tirdzniecības pārstāvis- agronoms Latvijā