septembris 26, 2018

Kāpēc graudaugiem nepieciešami mikroelementi?

Mikroelementi darbojas kā dažādu fizioloģisko procesu katalizators - deficīta gadījumā procesi augā tiek traucēti. Ir vērts atcerēties, ka mikroelementi ir nozīmīgi, lai iegūtu augstas ražas.

Vara izstrūkums

Mikroelementu lietošanas laiku nosaka tas, ka barības vielām ir jābūt pieejamām savlaicīgi - pirms tās ir nepieciešamas augā. Ja barības elementu deficītu iespējams novērot uz auga lapām, var droši teikt, ka īstais lietošanas laiks ir nokavēts un daļa no ražas potenciāla ir zaudēta. (Attēlā - vara trūkums).

Kopā no 9 mikro barības elementiem (B, Cl, Cu, Fe, Na, Mn, Mo, Se Zn,) graudaugiem ir nepieciešami tikai daži. Tieši šī iemesla dēļ ir ieteicams izmantot produktus ar atbilsotšu barības elementu saturu, tādejādi ieguldot auga attīstībai nozīmīgos barības vielu maisījumos.

Atslēgas mikroelementi – šadi mēs varam saukt mikro barības vielas, kas ir nepieciešamas konkrētai kultūraugu grupai. To, kādi mikroelementi katrai sugai ir nepieciešami visvairāk, palīdzējuši noskaidrot gan lauka, gan siltumnīcu apstākļos veikti izmēģinājumi.

Pamatā visu ražu veidojošo elementu formēšanās notiek agrajās auga attīstības stadijās. Tātad mikroelementus saturošu ārpussakņu mēslojuma lietošana graudaugiem attaisnojas līdz 32. attīstības stadijai. Atsevišķos gadījumos mangāna (Mn) lietošana ir rekomendējama līdz AS 49.

Varš (Cu), mangāns (Mn) un cinks (Zn) ir atslēgas mikroelementi optimālai graudaugu augšanai.

Pietiekams cinka (Zn) daudzums graudu veidošanās laikā rezultējas lielākā graudu skaitā un izmērā. Kā arī palielina auksīnu līmeni augā - rezultātā panāk optimālu lapotnes attīstību.

Varam (Cu) ir kritiska loma augā - ietekmē graudu skaitu vārpā, stiebru stiprumu, kā arī putekšņu kvalitāti (samazina "tukšo graudu" rašanās iespēju). Tāpat varš samazina augu veldrēšanos, īpaši, ja augsnē ir augsts slāpekļa (N) nodrošinājums.

Cinks (Zn) nodrošina augšanas hormonu aktivizēšanos, kamēr magnijs (Mg) un mangāns (Mn) ietekmē auga lapu kvalitāti.

Augi ar mangāna (Mn) deficītu ir uzņēmīgāki pret augsnes patogēniem, piemēram, sakņu puvi (Fusarium spp.), turpretī pietiekams mangāna saturs augā uzlabo noturību pret graudzāļu miltrasu (Blumeria graminis).

Ko izmantot? 

YaraVita GRAMITREL 

Saturs: MgO (magnijs) 16.2% = 260 g/l, Cu (varš) 3.1% = 50 g/l, Mn (mangāns) 8.0%=130 g.l, Zn (cinks)5.0%=80 g/l.

Lietošanas ieteikumi

Standarta rekomendācija rudenī: sākot no divu lapu stadijas (AS 12) ir 1,5 l/ha. 

Ja barības elementu deficīta pazīmes uz augiem ir viegli saskatāmas, tās ir izteikta mikro elementa trūkuma sekas, līdzeklis tā novēršanai var būt augstas koncentrācijas vienu barības elementu saturošu produktu lietošana, piemēram, YaraVita Mantrac Pro (Mn saturošs produkts), YaraVita Coptrac  (Cu saturošs produkts), YaraVita Zintrac (Zn saturošs produkts).

Pārbaudiet YaraVita bākas maisījumu saderību www.tankmix.com

Izmantojiet mobilās lietotnes Yara CheckIT palīdzību, lai atpazītu barības elementu vizuālās pazīmes uz lauka!