marts 31, 2017

Rapša mēslošanā neaizmirstiet par mikroelementiem!

Ziemas rapša mēslošana ar slāpekli un sēru saturošiem minerālmēsliem ir galvenā prioritāte pavasarī, tomēr nedrīkstam aizmirst, ka rapša augšanai svarīgi ir arī mikroelementi.

Kad sākas strauja eļļas rapša stublāja augšana (AS 30),  strauji  pieaug uzturvielu izmantošana dažādiem procesiem auga šūnās. Augs izmanto slāpekli un sēru lapu masas audzēšanai. Ja kāda no šiem elementiem pietrūkst, varam novērot augu krāsas izmaiņas.

Visu metabolisma procesu katalizatori augā ir mikroelementi. Jo straujāka auga augšana un biomasas veidošanās, jo būtiskāka ir mikroelementu klātbūtne augā.

Bors- mikroelements ar makroelementa spēku

Barības elements, pret kura trūkumu rapsis ir īpaši jutīgs, ir bors. Sevišķi tas novērojams vieglās augsnēs ar zemu organiskās vielas saturu,  sausās augsnēs, vai augsnēs ar pH virs 7. Bors ir nozīmīgs meristēmas šūnu augšanas elements un līdz ar to atbildīgs par kvalitatīvu šūnu dalīšanos un audu veidošanos. Vēlākās attīstības stadijās tas atbild par ziedputekšņu kvalitāti  un sēklu eļļas saturu.

Visbiežāk bora trūkums var izpausties kā augšanas punkta deformācija un vēlāk- kā audu nekroze.  Bora trūkums  rapša sākuma attīstības stadijās  AS19-29, pārgriežot serdi, izpaužas kā acīmredzami brūni, atmiruši audi (attēlā).  Pie būtiska bora deficīta vēlākās attīstības stadijās varam novērot stublāja plaisāšanu, kas, savukārt, ir ceļš dažādu slimību iekļūšanai un var radīt lielākus ražas zaudējumus.

Ārpussakņu smidzinājumi ar boru saturošiem produktiem, kā, piemēram, YaraVita Bortrac  (B 150 g/l),  ir labākais risinājums bora deficīta novēršanai. Stratēģija “maz un bieži” ir labākā, ja runājam par bora lietošanu. Rekomendācijas  3,5 t/ha lielai ražai, balstoties uz eļļas rapša bora patēriņa vajadzību, ir 300-450 g bora uz hektāru sezonā. Bet, pieaugot rapša ražai līdz 5 t/ha, bora deva būtu jāpalielina līdz 500-600 g/ha. Pie tam ir jāņem vērā, ka augsnes bora rezerves jau tiek krietni patērētas, iegūstot augstas rapša ražas.

Ko izmantot?

Ārpussakņu mēslošanas produkts, ar kuru varam nodrošināt visu rapsim nepieciešamo mikroelementu kompleksu, ir YaraVita Brassitrel Pro. Produkta savlaicīga lietošana (pirms redzamas barības elementu trūkuma pazīmes) būs garantija, ka rapsis tiek nodrošināts ar mikroelementiem straujas augšanas periodā. 
Standarta rekomendācija ir 2- 3 l/ha, sākot ar 6-9 lapu stadiju (AS 14-21), un atkārtot pēc 10-14 dienām. Ir rekomendējama kombinācija ar YaraVita Bortrac.

Ja barības elementu deficīta pazīmes ir saskatāmas ar aci, tad līdzeklis to novēršanai var būt augstas koncentrācijas vienu barības elementu saturošu produktu lietošana, piemēram, YaraVita Thiotrac,YaraVita Mantrac Pro, YaraVita Kombiphos.