janvāris 19, 2022

“Yara” un “Lantmännen” paraksta pirmo komerclīgumu par mēslojumu, kas ražots, pilnībā izmantojot atjaunojamās enerģijas

“Yara” un “Lantmännen” paraksta pirmo komerclīgumu par mēslojuma, kas ražots no atjaunojamām enerģijām, tirdzniecību. Ražots ar atjaunojamo enerģiju, šis zaļais slāpeklis būs izšķirošs pārtikas ķēdes dekarbonizācijā un piedāvās patērētājiem ilgtspējīgākas pārtikas izvēles.

“Yara”, pasaules vadošais mēslojuma ražotājs, un “Lantmännen”, Ziemeļeiropas vadošais lauksaimniecības kooperatīvs, kura darbība aptver visaptverošu “no lauka līdz galdam” stratēģiju, sāka pārbaudīt zaļo mēslošanas līdzekļu komerciālo dzīvotspēju 2019. gadā ar kopīgu mērķi īstenot pasaulē pirmo nefosilo pārtikas produktu apriti. Sadarbības rezultāts ir tirdzniecības līgums par zaļajiem mēslošanas līdzekļiem, kurus ražos “Yara” un “Lantmännen” pārdos Zviedrijā sākot ar 2023. gadu.

Tā vietā, lai slāpekli saturošu mēslošanas līdzekļu izejvielu ražošanā izmantotu fosilo enerģiju, piemēram, dabasgāzi, tiks ražoti mēslošanas līdzekļi, kuru ražošanā tiks izmantota atjaunojamā enerģija, piemēram, Norvēģijas hidroenerģija. Rezultātā tiks iegūti mēslošanas līdzekļi, kas atstās 80% -  90% mazāku CO2 nospiedumu. “Yara” portfelī ir zaļā amonija projekti, kuri būs noteicošais elements mēslošanas līdzekļu ražošanā Norvēģijā, Nīderlandē un Austrālijā, un uzņēmums nopietni strādā, lai paplašinātu zaļā amonija ražošanu.

Sadarbība ir atslēgas elements

 “Mūsu partnerība ar “Lantmännen” ir būtiska zaļo mēslošanas līdzekļu ieviešanai tirgū, veidojot pārtikas produktu aprites ķēdes dekarbonizāciju. Mums jāpārveido pārtikas sistēma, lai izpildītu Parīzes vienošanos un tam būs nepieciešama sadarbība visas pārtikas ķēdes robežās. “Yara” un ”Lantmännen” partnerība ir konkrēts piemērs, kā to izdarīt, uzskata Sveins Tore Holseters (Svein Tore Holsether), “Yara” prezidents un vadītājs.

“Lantmännen” zaļo mēslošanas līdzekļu izmantošana būs ievērojams solis, lai panāktu klimatam neitrālu lauksaimniecību.

“Lantmännen” virza attīstību uz nākotnes lauksaimniecību. Kad “Yara” zaļie mēslošanas līdzekļi būs ieviesti, mēs palīdzēsim zviedru lauksaimniekiem ieņemt vadošās pozīcijas, piedāvājot mūsu klientiem ilgtspējīgu darbību attiecībā uz globālajiem klimata mērķiem, kā arī nodrošinot klientiem ilgtspējīgu pārtiku. Ar šo partnerību mēs varam turpināt izpildīt palielināta tirgus prasības ilgtspējīgu produktu sektorā,” uzskata Pērs Olofs Nīmans (Per Olof Nyman), “Lantmännen” grupas prezidents un vadītājs.

Mēslošanas līdzekļi būs iekļauti “Lantmännen” audzēšanas programmā “Klimats un daba”. Programma padara lauksaimniekiem izdevīgu ilgtspējīgāku lauksaimniecības prakšu pieņemšanu. “Yara” mēslošanas līdzekļi ir svarīgs papildkomponents programmas tālākajā attīstībā. Mēslošanas līdzekļus savienojot ar nefosilo degvielu “Lantmännen” spēs izveidot nefosilu pārtikas produktu apriti – no lauka līdz galdam.

FAKTI: OGLEKĻA DIOKSĪDA PĒDAS SAMAZINĀŠANA LAUKSAIMNIECĪBĀ

  • Šobrīd “Yara” nitrātu bāzes minerālmēslošanas līdzekļiem, kas ražoti Eiropas Savienībā un Norvēģijā, CO2 pēda jau ir aptuveni par 50 līdz 60 procentiem zemāka, salīdzinot ar vairumu mēslošanas līdzekļu, kas ražoti ārpus ES. Tas ir iespējams, pateicoties labākajai iespējamajai tehnoloģijai - katalītiskam procesam, kas samazina siltumnīcu gāzes emisijas ražošanas laikā, kuru pirmā izstrādāja “Yara”, pēc tam daloties ar citiem ražotājiem.
  • gadā “Yara” varēs nodrošināt slāpekļa bāzes mēslošanas līdzekļus ar 80% - 90% samazinātu oglekļa dioksīda pēdu, pateicoties atjaunīgajai enerģijai.
  • “Yara” strādā arī pie paliekošās klimata ietekmes samazināšanas, piemēram, organisko mēslošanas līdzekļu ražošanas procesā izmantojot pārstrādātas barības vielas un tālāk uzlabojot savu ražotņu energoefektivitāti.

FAKTI: “LANTMÄNNEN” PROGRAMMA “KLIMATS UN DABA”

  • “Klimats un daba” ir “Lantmännen” “Nākotnes lauksaimniecības programma”, kura ietver īpašus pasākumus, lai samazinātu ietekmi uz klimatu un pastiprinātu bioloģisko daudzveidību. Programmu savās saimniecībās īsteno zemnieki, ar kuriem noslēgti līgumi.
  • Šīs programmas ietvaros “Lantmännen” kopš 2015. gada ir samazinājis kviešu ražošanas klimata pēdu par aptuveni 30 procentiem. Iekļaujot zaļos mēslošanas līdzekļus šajā programmā, klimata ietekme tiks samazināta vēl par 20%.
  • “Klimats un daba” programmas ietvaros audzētie graudaugi tiek izmantoti dažādos “Lantmännen” produktos. “Lantmännen Cerealia” piedāvā tādus produktus kā “Kungsörnen” miltus un “Axa” auzas ar “Climate & Nature” marķējumu.